Dementie

Vergeetachtigheid of dementie?

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig hersenaandoeningen. Vormen van dementie zijn onder andere de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en lewy body dementie. Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Hierdoor kunnen de hersenen steeds minder goed functioneren. Bij sommige mensen met dementie verloopt de achteruitgang heel snel, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden.

Vergeetachtigheid of dementie?

Bij vergeetachtigheid is er sprake van ‘normale’ geheugenklachten, maar niet van geheugenverlies. Je naaste kan even niet meer op de naam van een kennis komen. Even later schiet die naam haar weer te binnen. En als iemand anders de gezochte naam noemt, herkent ze die meteen. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan nog gewoon het huishouden doen, de financiën regelen en zelfstandig van A naar B reizen. Zie ook de brochure Zorgen over vergeetachtigheid met meer informatie over vergeten bij het ouder worden.

Zes fases van dementie

Dementie is onder te verdelen in zes fases. Onderstaand treft u per fase algemene informatie en worden de belangrijkste aspecten die bij de fase horen, beschreven. We verwijzen hiervoor naar de website in een andere regio omdat deze website de fases heel duidelijk beschrijft: www.wegwijzerdementie.nl:

1. Niet-pluis gevoel

Dementie begint sluipend. Hoe herkent u de eerste signalen?

2. Diagnose dementie

Wat is belangrijk bij het stellen van de diagnose dementie?

3. Thuis wonen met dementie

Waar krijgt u thuis allemaal mee te maken als u dementie hebt?

4. Wonen in een zorginstelling

Als thuiswonen met dementie niet langer gaat.

5. Laatste levensfase

Wat is belangrijk om te weten en te doen rondom het overlijden?

6. Nazorg

Hoe verwerkt u het verlies van uw naaste op een goede manier?

Signalen en symptomen dementie

Wanneer u twijfelt of er sprake is van dementie, kunt u letten op symptomen die op dementie wijzen. Op www.dementie.nl vindt u veel informatie over de signalen en symptomen die op dementie kunnen wijzen. Bekijk hieronder het filmpje of lees meer over de symptomen van dementie.

Zie ook de brochure Zorgen over vergeetachtigheid met meer informatie over vergeten bij het ouder worden.

Meer informatie over dementie?

Wanneer u of uw naaste met dementie te maken krijgt, heeft u vaak veel vragen. Naast deze website is er veel informatie op het internet te vinden. Daar vindt u ook korte video´s met informatie en tips voor boeken en films over dementie. Bekijk enkele andere pagina’ s voor meer informatie.


Ervaringsverhalen

We delen hier graag ervaringsverhalen van cliënten met dementie en hun mantelzorgers en van de casemanagers dementie zodat anderen een beeld krijgen van wat zij er kunnen verwachten:

Wilt u ook een ervaringsverhaal delen? Stuurt u dan een mail naar ondersteuning@liemosa.nl, dan nemen wij graag contact met u op.