25 juli 2023
Op een warme zomerdag brengen we een bezoek aan woonboerderij De Huiskamer. De Huiskamer is er voor jonge vitale mensen met geheugenproblemen. We hebben afgesproken om vanochtend foto’s te maken voor onder meer de website van Liemosa. Als we aankomen hebben de deelnemers van De Huiskamer de koffie net op en zien we dat ze zich verspreiden over de woonboerderij. Ieder doet wat hem of haar aanspreekt.
Veel fotogenieke mensen en plekken
De fotosessie kan beginnen. Het is niet moeilijk om leuke plekken en activiteiten te vinden waar deelnemers van De Huiskamer zich vermaken. Buiten in de moestuin is een deelnemer met een vrijwilliger de rode bieten aan het oogsten, in de kleine werkplaats, of zoals de deelnemers het zelf noemen ‘het atelier’, wordt hard gewerkt. Een van de smeedijzeren poorten van de woonboerderij wordt geschuurd en in de verf gezet. Een paar deelnemers zijn net begonnen aan een wandeling naar de molen om meel te kopen voor de muffins die ze later op de dag gaan bakken. In de serre zingen een paar dames mee met Hollandse liedjes die uit de speaker komen. In de keuken bereiden een vrijwilliger en een deelnemer de soep voor de lunch voor en in de woonkamer zit Mariëlle Bus met een van de deelnemers gezellig te puzzelen.
Ontstaan van De Huiskamer
Najaar 2022 hebben we Mariëlle geïnterviewd. Zij had haar functie als directeur zorg bij Sensire opgezegd, was toen nog maar net gestart met haar woonboerderij De Huiskamer, ze volgde zelf de studie voor verzorgende en runde daarnaast twee dagen in de week haar woonboerderij. Ze combineerde het een en ander met een verbouwing. Inmiddels is de woonboerderij vier dagen per week geopend, heeft ze haar studie behaald, is de woonboerderij verbouwd en wordt de laatste hand gelegd aan het stucen van de gevel van de woonboerderij. En dan zien we haar nu in alle rust een puzzeltje leggen, met veel aandacht voor de deelnemer van de Huiskamer die naast haar aan tafel zit.
Dat beeld beschrijft ook meteen de sfeer die we in en om de boerderij aantreffen. Ieder doet z’n ding en wordt daarbij, veelal op de achtergrond, begeleid door Mariëlle, enkele professionele begeleiders en een vrijwilliger.
Samen lunchen
Tijdens de lunch worden we uitgenodigd om een soepje mee te eten. Dat slaan we niet af. We genieten van een heerlijke zelfgemaakte champignonsoep en boterhammen. Wat opvalt is de huiselijke sfeer. Mariëlle, deelnemers van De Huiskamer, begeleiders en vrijwilligers, lunchen samen en praten over de bezigheden van de dag. Opeens vraagt Mariëlle aandacht voor een probleem. “De aardbeiplanten deden het goed dit jaar, er zaten veel aardbeien aan, maar toen ik er gisteren naar keek waren ze allemaal weg. Ik heb er niet één kunnen proeven.” De deelnemers zijn het er al snel over eens dat de vogels de daders waren en daar werd heel verschillend op gereageerd. De een zei “dan hebben de vogels daar lekker van kunnen genieten” en de ander dacht meteen in oplossingen “dat is dan een mooi projectje voor de volgende oogst. We spannen er een net over zodat de vogels er niet meer bij kunnen en we er zelf van kunnen genieten.“
Voedselbank
Er is meer te vertellen over de groentetuin. Mariëlle vertelt vol enthousiasme over haar ervaring van vanochtend: “We kregen vanochtend bezoek van de medewerkers van de voedselbank. Zij hebben vijftien kroppen sla meegenomen en waren daar zo blij mee! De deelnemers vinden het een heel goed idee om vaker groenten te schenken. We kunnen niet alles uit de groentetuin zelf opeten, dat is veel te veel en we willen het ook niet zomaar wegdoen. Daarom hebben we afgesproken dat de medewerkers van de voedselbank regelmatig langskomen om groenten mee te nemen. Ik hoop dat veel mensen daar van kunnen genieten.” Het maakt dat het werk in de tuin nog meer voldoening geeft.
Lunch afsluiten met een lach
Op het moment dat we denken dat de lunch voorbij is, gaat Mariëlle staan met een boek in haar hand. Iedereen weet al wat er gaat gebeuren maar voor ons is het nieuw. Ze begint voor te lezen uit een van de korte verhalen van Herman Finkers. Door de onverwachte wendingen die het verhaal neemt, schiet iedereen regelmatig in de lach en is er hier en daar zelfs een schaterlach te horen. Een fijn ontspannen moment. Het voorlezen wordt telkens door een ander gedaan, ook regelmatig door een van de deelnemers.
Na de lunch zijn de deelnemers direct actief met het afruimen van de tafels en gaan ze even rusten of verder met een klus die nog niet af is. Wij hebben genoten van de gastvrijheid. En zien dat de De Huiskamer zijn naam eer aan doet. Alles wat we zagen gebeurde in een gezellige huiselijke sfeer waar iedereen kan zijn wie hij of zij is.
En de foto’s…..? Die zie je overal bij Liemosa terug. Op onze website, in folders of op social media.
Op bijgaande foto: Muziek en zang van Mariëlle (links) met deelnemers van De Huiskamer.