Nieuws

24 oktober 2023

Praten, zingen en bakken zijn favoriet

We zijn benieuwd naar de ervaringen van Ria en mogen met haar in gesprek. Ze vertelt graag wat over haar achtergrond: “Ik woon in Angerlo en ben geboren in Sneek. Ik werkte als onderwijzeres op een basisschool. Ik had altijd een heel goed contact met kinderen. Wist ze snel op hun gemak te stellen als ze het spannend vonden om naar school te gaan. Ik vond het belangrijk om dan echt aandacht voor hen te hebben en ik denk dat ze dat aanvoelden. Ik gaf les in verschillende klassen. Ik werkte altijd met veel plezier en zou het zo weer oppakken als ik het kon. Met mijn kleinkinderen heb ik ook een fijn contact. Ze komen altijd snel naar me toe en doen graag samen een spelletje.”

Ria Hesseling (74) bezoekt woonboerderij De Huiskamer twee dagen per week. De woonboederij is opgezet door Mariëlle Bus en bedoeld voor vitale jonge mensen met geheugenproblemen.

“Het liefst praat ik met mensen”
We vragen Ria hoe ze het vindt bij De Huiskamer. “Toen ik voor het eerst naar De Huiskamer ging, vroeg ik me af hoe de andere deelnemers naar me zouden kijken, wat ze van me vonden. Dat vond ik best spannend. Maar ik voelde me al snel op mijn gemak. Het is heel belangrijk voor mij om met mensen te praten. Dat doe ik graag en dat kan ik hier volop doen. Dit gesprek vind ik ook heel leuk.

“Ik help graag in de keuken”
De deelnemers van de woonboerderij lunchen altijd samen. Er is elke dag zelfgemaakte soep en brood. Ria: “Ik help graag om de lunch voor te bereiden. Ik snijd dan de groenten voor de soep en ondertussen praat ik gezellig met de begeleider. Zij moet me steeds zeggen wat ik moet doen en dat doe ik dan. Dat vind ik fijn. Verder moet ik dan niet te veel drukte om me heen hebben, dan ben ik snel afgeleid. Gewoonlijk staan we met z’n tweeën voor het aanrecht te werken en dan lukt het goed. Sowieso sta ik graag in de keuken. We bakken elke dag iets lekkers. Muffins of cake zijn favoriet. We wandelen dan naar de molen en halen daar bakmeel. Na de lunch help ik met het bakken. Het is best moeilijk om de muffins precies in de vorm te krijgen. Dat moet je heel rustig doen. Als de muffins ‘s middags klaar zijn, hebben we iets lekkers bij de thee. Heerlijk vind ik dat.”

“Ik zing graag hard mee”
Op onze vraag wat ze het leukste vindt bij De Huiskamer vertelt ze dat ze niet alleen graag praat maar ook graag zingt. “Thuis zet ik graag kerkmuziek op. Ik zing dan lekker hard mee met de liedjes die ik ken. Dat vind ik echt heel mooi. Bij De Huiskamer wordt ook heel veel gezongen. Een van de deelnemers kan heel goed zingen. Ik zing dan met haar mee of we luisteren samen naar liedjes. Dat vinden we beiden fijn.”
Aan het eind van de dag bel ik mijn man altijd even, dan weet hij dat ik eraan kom en zorgt hij dat het eten op tijd klaar is. Tijdens het eten vertel ik hem dan wat ik bij De Huiskamer heb gedaan”

Op de foto: Ria tijdens het voorbereiden van de soep. 

Meer ervaringsverhalen over De Huiskamer: