Nieuws

25 juli 2023

Wat deelnemers hier doen moet zinvol zijn

We gaan met Maarten in gesprek over zijn ervaring als vrijwilliger bij De Huiskamer. We vragen hem hoe hij bij De Huiskamer terecht is gekomen en wat hem inspireert om hier vrijwilligerswerk te doen.

Maarten Keller (75) is vrijwilliger bij woonboerderij De Huiskamer. De woonboerderij is opgezet door Mariëlle Bus en bedoeld voor vitale jonge mensen met geheugenproblemen.

Eerste contact met De Huiskamer
Maarten: “Mijn vrouw had de ziekte van Alzheimer en woonde in een van de verpleeghuizen waar Mariëlle directeur was. Toen ik hoorde dat Mariëlle van baan veranderde om De Huiskamer op te zetten, heb ik aangegeven dat ik daar vrijwilligerswerk wilde doen. Mijn vrouw is overleden en voor mij is het een mooie en zinvolle manier om bezig te zijn.”

Houtbewerking, schilderen, monteren of tuinieren…
Maarten vertelt dat hij elektronicus van beroep was. Hij kan veel doen op dat gebied maar is ook een echte klusser. Voordat De Huiskamer open ging heeft hij geholpen met de verbouwing van de woonboerderij. Sinds de opening is hij twee dagen per week aanwezig en begeleidt hij de deelnemers van De Huiskamer, met name bij het klussen. Over het klussen heeft Maarten een eigen opvatting. “Wat mensen hier doen moet zinvol zijn. Ik vind het mooi dat we samen echt iets maken wat bruikbaar is. Ik probeer de deelnemers op die manier fysiek bezig te houden, zodanig dat zij zich er ontspannen bij voelen. Of het gaat om houtbewerking, schilderen, monteren of tuinieren, ik laat aan hen over wat ze willen en kunnen. Ze doen het zelf en ik kijk op de achtergrond mee of we doen het samen. Het gaat erom dat de deelnemers zich nuttig voelen. Dat ze met een goed gevoel naar huis kunnen gaan. Het is leuk om thuis te vertellen waar ze mee bezig zijn geweest en dat het niet voor niks is geweest. Dat vind ik belangrijk. Op een woonboerderij zijn er altijd nuttige klussen. Mijn volgende plan is om het tuingereedschap te ordenen. We bedenken een systeem waardoor we alles netjes kunnen opbergen. Een nuttige klus want dan kunnen we alles ook gemakkelijker terugvinden.
In de zomer werken we veel in de tuin. Dat begint in het voorjaar al met zaaien en planten en in de zomer oogsten we de opbrengst. Dat eten we zelf op maar een deel wordt ook opgehaald door de voedselbank. Een erg nuttige bezigheid dus. Een van de deelnemers weet erg veel over tuinieren. Ik kijk op de achtergrond mee en geef aanwijzingen als hij even niet meer weet waarmee hij bezig was of iets kwijt is.
In de winter is er geen werk in de tuin maar zijn we vaak in onze kleine werkplaats te vinden. Of zoals wij dat noemen ‘ons atelier’. Daar maken we dan bijvoorbeeld een vogelvoederhuis of iets anders dat bruikbaar is.”

Mooie opzet van De Huiskamer
We vragen Maarten wat hij het mooiste vindt van het werk op de woonboerderij. “Het mooiste van dit werk vind ik de opzet van de woonboerderij zoals Mariëlle het heeft bedacht. Dat vind ik heel knap en dat inspireert me. Ik kom hier heel graag, vind het heel fijn om hier te helpen. Het is fijn om de deelnemers te begeleiden maar ook om Mariëlle te kunnen helpen. Ik heb geen zorgachtergrond maar help vooral met praktische zaken.

 

Op de foto: Maarten (links) Samen even kijken of het resultaat van het schilderwerk naar wens is.

Meer ervaringsverhalen over De Huiskamer: