Mantelzorgondersteuning

Meer over mantelzorg

Nederland telt ruim 4 miljoen mantelzorgers ! Mensen die langdurige en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Anders dan vrijwilligers kiezen mantelzorgers er niet voor om te gaan zorgen. Het overkomt hen omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft.
Mantelzorg is een taak die veel voldoening geeft, maar ook ingewikkeld kan zijn en veel kan vragen.
Verschillende organisaties bieden mantelzorgers ondersteuning.

Caleidoz Welzijn en het Servicepunt Mantelzorg van Welzijnsorganisatie Mikado bieden ondersteuning aan mantelzorgers van alle leeftijden en in verschillende situaties.
Kijk voor meer informatie: Op de website van Caleidoz of Mikado Welzijn.

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Ze zijn er voor vragen van Mantelzorgers. De Mantelzorglijn van MantelzorgNL geeft informatie, biedt een luisterend oor en heeft veel praktisch voorlichtingsmateriaal. Op de website van MantelzorgNL is meer informatie te vinden.

Ervaringsverhalen

  • Klik hier om het ervaringsverhaal te lezen van mantelzorger mevrouw de Groot

Bekijk de miniserie met korte video’s over mensen met dementie “Voor ik vergeet”

Aflevering 1
Wat als u steeds vaker dingen vergeet. Maar het er niet over wilt hebben? U zwijgt erover in de supermarkt, deelt het niet met vrienden en ook met uw dochter hebt u het er niet over.

Aflevering 2
Met vrienden jeu de boules spelen, maar lukt dat nog wel samen op de fiets? Het is voor mensen met dementie belangrijk om actief mee te doen in de maatschappij. Voor mensen met dementie is dit lastiger omdat ze zelf ook merken dat het niet meer vanzelfsprekend is. Het is dan fijn als vrienden ondersteunen.

Aflevering 3
Samen vloggen met uw kleinzoon om herinneringen te bewaren. Wat is uw mooiste herinnering? “De trouwdag met opa! Iemand met dementie wil graag herinnerd worden over de tijd dat men nog volop in het leven stond, want het wordt veel moeilijker om het allemaal na te vertellen.

Aflevering 4
Mensen met dementie hebben veel begeleiding nodig bij het maken en nakomen van afspraken. Dat legt druk en verantwoordelijkheid op hun persoonlijke omgeving. Vaak nemen medewerkers dat ook mee naar hun werk. Als werkgever kunt u hier veel aan doen. Geef iemand de ruimte, rust en een luisterend oor.

Aflevering 5
Als naaste mantelzorger wordt er een beroep op u gedaan voor extra taken en ondersteuning. Dit doet u met liefde maar vraagt wel veel tijd en energie naast uw eigen leven. Soms raakt hierdoor uw leven uit balans. Door het tijdig inschakelen van professionele hulp en meerdere mantelzorgers kunnen taken en energie worden verdeeld. En mede daardoor kunnen mensen zo lang als het kan thuis blijven wonen. Kent u iemand met dementie? Vraag eens of u kunt ondersteunen. Een uurtje per week koffiedrinken, samen boodschappen doen of werken in de tuin, maakt echt het verschil.