Nieuws

25 juli 2023

Werken en op tijd rust nemen

In gesprek met Peter vertelt hij al snel over zijn achtergrond. “Ik was docent op het vmbo en gaf de vakken wiskunde en natuurkunde. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt. De omgang met de leerlingen vond ik fijn en ging me goed af. En ik gaf vakken die me echt interesseren. Het liep gewoon goed en ik had er plezier in en dan is het werk dat je doet altijd leuk.”

Peter van Snippenburg (66) is deelnemer van woonboerderij De Huiskamer. De woonboerderij is opgezet door Mariëlle Bus en bedoeld voor vitale jonge mensen met geheugenproblemen.

Logeren
Peter woont samen met zijn vrouw in Zevenaar en bezoekt twee dagen in de week De Huiskamer. Hij komt niet met de bus maar zijn vrouw brengt en haalt hem. “Dat vind ik fijn. Mijn vrouw krijgt hier altijd een kop koffie als ze me ophaalt.” Deze week logeert Peter twee nachten bij De Huiskamer. Dat is een uitzondering. Peter zegt hierover: “Het is de bedoeling dat ik geobserveerd wordt om te kijken of ze extra informatie kunnen verkrijgen waardoor ik thuis beter ondersteund kan worden en mijn vrouw het beter vol kan houden. Het is wel vreemd om ergens anders te slapen, maar het gaat goed en ik weet dat het maar voor een paar nachten is. En iets halen ze er altijd uit. Het is fijn dat de mogelijkheid er is om bij De Huiskamer te logeren.” Mariëlle vertelt ons later dat een van de deelnemers drie maanden bij De Huiskamer heeft gelogeerd, ter overbrugging van thuis naar een verpleeghuis.

“Het voelt als een warm bad”
Over zijn ervaring met De Huiskamer vertelt Peter: “Ik vind het hier goed. Iedereen is meelevend. Ik kende De Huiskamer niet maar iemand gaf me het adres door. Dan ga je kijken en zie je dat het een plek is, midden in de natuur. Ook al liggen de Betuwelijn en de snelweg op een steenworp afstand, je hoort het eigenlijk niet. Toen ik hier kwam kijken waren de reacties van de andere deelnemers meteen heel leuk, er was meteen acceptatie. Ik heb nog nooit iemand een kwaad woord horen vertellen over andere deelnemers. Natuurlijk zou het fijn zijn als ik gewoon thuis kan zijn en mijn werk kan doen, maar ik weet dat het nodig is om een paar dagen in de week naar een dagopvang te gaan. Het idee achter deze groep bij De Huiskamer staat me aan en ik vind het fijn dat het om een kleine groep gaat. Ik kan hier de dingen doen die ik wil doen. Dat voelt als een warm bad.”

Reparaties, verven, tuinieren. en rusten
“Ik ben veel aan het klussen bij De Huiskamer. doe vooral praktische en technische dingen. Ik doe reparaties of ga verven. Ik heb geholpen een kippenren te maken en tuinier graag. Schoffelen of groenten planten of oogsten vind ik leuk om te doen. De begeleiders of vrijwilligers zijn er dan vaak bij, zij laten mij mijn gang gaan en dat vind ik fijn. En zij zeggen soms, nu stop je even met werken en ga je even rusten. Dat heb ik nodig, anders ga ik maar door. Ik ga dan rustig een half uurtje op de bank liggen zonder me schuldig te voelen. Doe ik dat niet, dan kom ik ‘s avonds thuis en voel ik dat ik te veel van mezelf heb gevraagd. Dan heb ik daar last van.

Kijken wat wel kan
Op onze vraag of hij vakantieplannen heeft, zegt Peter dat hij op dit moment eigenlijk op een cruiseschip op de Middellandse zee zou dobberen. Toen ze dat aan de arts voorstelden, vond die het toch te risicovol voor zijn gezondheid. “Wel ga ik regelmatig een lang weekend weg. Met mijn vrouw of met de kinderen en mijn vier kleinkinderen. Als ze vragen of opa een potje met ze gaat voetballen, moet ik ze teleurstellen, maar iedereen vindt het fijn dat ik er zo’n weekend bij kan zijn.“

Muziekavond
Op onze vraag of hij verder nog iets wil vertellen over De Huiskamer, zegt hij: “Deze week hadden we een muziekavond. Er was live muziek en mijn vrouw en zwager mochten mee. Je ziet de andere deelnemers dan ook op een andere manier. Ik heb er echt van genoten!

Op de foto: Peter is druk met het oogsten en verwerken van de bieten.

 

Meer ervaringsverhalen over De Huiskamer: