Nieuws

15 oktober 2022

Vrij voelen, gezien voelen en eigen keuzes maken. “Niets is te gek”

We ontmoeten Mariëlle Bus, zij is sinds juni 2022 eigenaar van zorgboerderij “De Huiskamer, voor mensenheugenis”, in Oud Zevenaar. We kennen Mariëlle als zorgdirecteur bij Sensire en vragen ons af, hoe dit idee is ontstaan. Zij neemt ons mee in haar verhaal en de omslag die ze heeft gemaakt.

Mariëlle: “Ik werk 25 jaar in de zorg en ben opgegroeid op een boerderij. In beide heb ik altijd veel interesse gehad. Tijdens een symposium dat ik voor mijn werk organiseerde over ‘Ruimte voor dementie’, kwam ik in contact met zorgboerderij Grootenhout in Mariahout (Brabant). Ik raakte zo geïnspireerd door hun presentatie, dat ik ging nadenken over mijn eigen situatie. Ik zou ook graag een zorgboerderij starten, en zo ben ik op zoek gegaan naar een locatie waar dit mogelijk was. Inmiddels ben ik neergestreken in Oud-Zevenaar op de Babberichseweg 30. Daar beleven mensen met dementie, niet aangeboren hersenletsel of Parkinson, veel plezier. De Huiskamer is sinds juni 2022 twee dagen per week geopend.

Over de bezoekers van de zorgboerderij zegt ze:

  • Daar waar mensen afhankelijk worden zal ik me voortdurend inspannen om mensen blijvend hun eigenheid te laten behouden. Waarbij zij zich vrij voelen, gezien voelen en ze hele autonome keuzes kunnen blijven maken. Een van onze bezoekers zegt vaak ‘niets is te gek’, dat vind ik heerlijk om te horen.

Hoe ziet De Huiskamer eruit?

De woonboerderij is verbouwd waarbij ik op de bovenverdieping woon en alles voor de zorgboerderij bevindt zich op de begane grond. Je komt binnen in een ruime hal met een vide met nostalgische estrikken (tegels). Er is een mooie voorkamer met een piano en een televisie, het is echt een huiselijke kamer. In de sfeervolle landelijke leefkeuken staat een ronde tafel. Vanuit de keuken kom je op een (deels overdekte) veranda. Er staat een loungebank en er zijn hoge stoelen. Op het erf tref je onze honden aan. De bezoekers zijn gek met ze.

Een dag bij De Huiskamer

“We starten de dag met een kop koffie, bij goed weer op de veranda. De verhalen van de afgelopen dagen worden uitgewisseld. En we spreken af wie de planten water geeft, plantjes op bindt, wie onkruid wiedt in het grind, de hobbykast bijhoudt of een andere activiteit gaat doen. De bezoekers maken er wel eens grapjes over en zeggen dan we gaan wel tijdschrijven hoor.”

Tussen de middag maken we met een van de mensen soep en eten we samen. Een enkele bezoek(st)er slaapt ’s middags even, terwijl we met een andere juist een lekkere wandeling gaan maken. Om 17.00 uur gaan de meeste bezoekers weer naar huis. Maar als dat 18.00 uur is, is dat ook prima. Alles wordt afgestemd op de behoefte van de bezoekers.

Voor wie is de zorgboerderij geschikt?

In principe zijn de bezoekers tussen de 50 en 75 jaar, iets ouder maar juist vitaal is zeker ook bespreekbaar. Ik vind het belangrijk dat er voor de jongere mensen ook iets leuks te doen is. Zij hebben soms meer energie, die kunnen ze bij ons prima kwijt. De Huiskamer richt zich op mensen met dementie, niet aangeboren hersenletsel maar ook op mensen met de ziekte van Parkinson. We kijken altijd wat er bij mensen past en wat mogelijk is, ook lichamelijk.

Wie begeleidt de bezoekers?

“Samen met een zzp-er en enkele hele goede vrijwilligers, run ik de zorgboerderij. Onder de vrijwilligers is een gepensioneerde casemanager dementie maar ook iemand die lang mantelzorger is geweest. Hoewel ik veel ervaring in de zorg heb opgedaan, had ik geen praktische basisopleiding in de zorg. Daarom doe ik nu zelf de opleiding voor verzorgende. Op dit moment werk ik daarom ook 20 uur per week in de zorg

Wat is je ervaring tot nu toe met De Huiskamer?

Ik heb mezelf een jaar gegeven om de omslag te maken. Door het runnen van De Huiskamer, de verbouwing en het volgen van een opleiding, heb ik mijn handen vol. Maar ik geniet zeker van de stap die ik heb gezet. Ik zie dat de mensen het naar hun zin hebben, mede omdat we geen standaard programma bieden. We kijken heel goed wat bij iemand past. Welke wensen en behoeften iemand heeft. We bieden daarmee echt maatwerk. Het contact met de mensen is heel fijn. Ik geniet er enorm van om er een fijne dag van te maken voor de bezoekers. En de hulp die ik krijg vind ik geweldig. De Huiskamer is nu twee dagen per week geopend. Het is geschikt voor 8 tot maximaal 10 bezoekers per dag. Vanaf januari 2023 kunnen we 5 dagen per week bezoekers verwelkomen.

Klik hier voor informatie over Daginvulling in de Liemers en meer ervaringsverhalen.