Nieuws

24 juni 2024

Alzheimer Café: Autorijden met dementie: vrijheid of veiligheid?

Verslag van de bijeenkomst van onderstaand Alzheimer Café:

Wel of niet autorijden als je dementie hebt? Dit onderwerp bespraken we dinsdag 25 juni in het Alzheimer Café in Zevenaar. Het blijkt een onderwerp dat velen bezighoudt. Hoe pijnlijk is het dat je niet meer mag autorijden en je mobiliteit en vrijheid enorm ingeperkt worden. Hoe ga je ermee om als de persoon met dementie zelf nog niet bereid is om het rijbewijs op te geven? Hoe respecteer je iemands eigen regie en draag je zorg voor diens veiligheid en die van andere weggebruikers, zonder betuttelend te zijn? De rol van de politie, naasten en mantelzorgers werd besproken aan de hand van casuïstiek en eigen ervaringen.

De term Aandacht Op Persoon (AOP) bleek een eye-opener en vroeg om uitgebreide toelichting. We adviseerden de bezoekers om contact op te nemen met de wijkagent voor meer informatie over het aanvragen van een AOP.

Het was een goedbezochte bijeenkomst. Graag zien we hen en vele andere geïnteresseerden ook weer tijdens het volgende Alzheimer Café op dinsdag 24 september 2024. ‘Samen in beweging’ is het thema van Wereld Alzheimer Dag en zal ook deze avond centraal staan.

*******************

Op dinsdag 25 juni 2024 is er weer een Alzheimer Café:

  • Hooge Bongert 3, Zevenaar
  • Het café is van 19.30 tot 21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
  • De toegang is gratis

Thema: Autorijden met dementie: vrijheid of veiligheid?
Autorijden geeft veel mensen vrijheid en onafhankelijk. Maar wanneer is het nog veilig? Voor mensen met dementie kunnen de vermindering van goede coördinatie en reactievermogen voor gevaarlijke situaties zorgen.

Om u te informeren over autorijden met dementie krijgen we op dinsdag 25 juni bezoek van Hoofdagente Kyra Müller. Ze stelt haarzelf graag even voor:

‘’Hoi, mijn naam is Kyra Müller, ik ben 29 jaar oud en woon in Lobith. Sinds 2019 ben ik werkzaam als Hoofdagente bij de Politie en sinds 2021 ben ik actief in het Basisteam Achterhoek-West. Tijdens de informatieavond zal ik begrippen, tips en ervaringen met jullie delen. Het doel van deze avond is om jullie te informeren zodat mensen met dementie zo lang en veilig mogelijk aan het verkeer mee kunnen doen.’’

We kijken uit naar de komst van Kyra! Graag ontvangen we u op dinsdag 25 juni tijdens de Alzheimer Café avond.

Wat biedt het Alzheimer Café?
Een Alzheimer Café biedt gezelligheid, muziek (soms live) en verrassende ontmoetingen. Een plek om lotgenoten te ontmoeten. Voelt u zich welkom en neem vooral iemand mee. Dat kan uw geliefde zijn, maar ook een vriend, buurvrouw of familielid. Er is altijd een Alzheimer Café bij u in de buurt.
Kijk op www.alzheimer-nederland.nl/regios voor meer informatie of stuur een mail naar het Alzheimer Café in Zevenaar: alzheimercafe.zevenaar@alzheimervrijwilligers.nl