Nieuws

30 november 2023

Nova zorg en welzijn, waar iedereen zichzelf kan zijn

Marjolein Wilting (35) deed de hoge hotelschool en volgde een zorgopleiding. Met een team van 20 medewerkers, vele vrijwilligers en stagiaires, draagt zij zorg voor het reilen en zeilen van 6 dagbestedingslocaties bij Nova zorg en welzijn.

Haar taken als leidinggevende dagbesteding, omvatten het regelen van vervoer, planningswerkzaamheden en het coördineren van taken voor zowel vrijwilligers als medewerkers. Maar haar hart ligt zeker ook bij de activiteiten die de deelnemers ondernemen. In een fijn gesprek deelt Marjolein haar ervaringen met ons.

Op zoek naar passende groep
“Elke deelnemer is uniek, en we streven ernaar om voor iedereen een passende groep te vinden,” legt Marjolein uit. Het gaat niet alleen om vaardigheden maar ook om persoonlijke voorkeuren. Of het nu gaat om creatieve activiteiten, houtwerkzaamheden, het huishouden, het onderhouden van de locatie, het werk in de moestuin of op de zorgboerderij, het belangrijkste is dat we kijken naar de individuele mogelijkheden en het plezier van de deelnemers.”

We zijn benieuwd naar de omvang en mogelijkheden van Nova. Marjolein: “In totaal heeft Nova 190 deelnemers, waarvan er dagelijks ongeveer 70 aanwezig zijn, verdeeld over zeven groepen. Ze noemt onder meer de zorgboerderij, het atelier en de houtwerkplaats en de groepen Actief, Uit & Thuis en het Proathuus. Afhankelijk hoe vitaal iemand is en wat men leuk vindt, overleggen we welke groep het beste bij iemand past. Verandert de behoefte of interesse van een deelnemer, dan kan men heel gemakkelijk overstappen op een andere groep.

Als mensen vitaal zijn en graag iets ondernemen gaan ze veel op pad. Ze maken (lange) wandelingen, bezoeken een stadje of gaan naar een museum. In andere groepen blijven ze vooral op de locatie.”

Jaarlijkse hoogtepunten
“Daarnaast organiseert Nova jaarlijkse hoogtepunten, zoals het deelnemersuitje en het kerstdiner. Dan maken we bijvoorbeeld een huifkartocht, gaan naar het Openluchtmuseum of zoals afgelopen jaar, bezoeken we de zandsculpturen in Garderen.
Naar het kerstdiner kijken mensen echt uit. We zorgen voor heerlijk eten en er worden mijlpalen gevierd bijvoorbeeld als iemand 5 of 10 jaar de dagbesteding bezoekt.” 

Eigen vervoer
Marjolein legt uit dat Nova met eigen vervoer werkt. “We hebben zelf busjes waarmee de deelnemers dagelijks worden opgehaald en weer thuisgebracht. Het voordeel van eigen vervoer is dat we zelf kunnen bepalen op welke tijden deelnemers kunnen komen en gaan.

De busjes worden bestuurd door vrijwilligers. Daar zijn we heel blij mee. Er zijn vrijwilligers die elke dag rijden maar ook die 1 of twee ritten per week doen. Met alle hulp zijn we blij.”

Vrijwilligers
“Naast de vrijwillige chauffeurs zijn er vrijwilligers die helpen in het atelier met boetseren, schilderen, mozaïeken. Ze helpen met de houtbewerking of in de moestuin of bij het eten koken. Eigenlijk is er voor elke vrijwilliger wel iets te doen dat bij hem of haar past. Ook hier geldt dat zij zelf aangeven hoe vaak ze beschikbaar willen zijn.”

Ten slotte laat Marjolein weten dat ze het heel belangrijk vindt dat deelnemers van betekenis kunnen zijn en kunnen genieten van de dagbesteding. “De dagbesteding moet een fijne plek zijn voor mensen.“

Liemosa
Liemosa werkt nauw samen met de locaties voor dagactiviteiten in de Liemers zoals Nova. Dit doen we zodat mensen met geheugenproblemen hun leven zo veel mogelijk kunnen invullen zoals zij dat willen en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Nova levert hier een mooie bijdrage aan zoals Marjolein hierboven verwoordt.

Klik hier voor informatie over Daginvulling in de Liemers en meer ervaringsverhalen.

Foto : Marjolein helpt een handje mee op het terrein van Nova