Nieuws

7 oktober 2024

Terugblik Alzheimer Café Zevenaar 24 sept.

Wereld Alzheimer Dag: samen in beweging

Terwijl het alweer wat eerder donker wordt, trapte het Alzheimer Café Zevenaar na de zomerstop af met het thema van Wereld Alzheimer Dag: Samen in beweging. Bij de koffie en thee werd genoten van een heerlijke plak Breuly-koek, een knipoog naar het zwembad de Breuly, waar vele Zevenaarders hebben leren zwemmen.

Peter Christant van Ataro Sportservice stelde zich voor en kreeg de aanwezigen direct flink in beweging: elke groep bezoekers aan tafel moest een ballon naar elkaar overslaan en in de lucht houden. Het ijs was meteen gebroken!

Peter vertelde over de doelstellingen van Ataro: het in beweging brengen en houden van de inwoners van Zevenaar. Dit geldt ook voor mensen met dementie, want bewegen helpt om:

  • de snelheid van achteruitgang van dementiesymptomen te verminderen;
  • het brein actief te houden, wat bijdraagt aan een gezonder en fijner leven.

Het overgooien met een ballon werkt hierbij uitstekend: het is herkenbaar en door de eenvoud lang vol te houden. Ook dagelijkse activiteiten zorgen voor beweging, zoals was opvouwen, eten bereiden of de post uit de brievenbus halen. Het belangrijkst is om iets te zoeken wat men leuk vindt om te doen.

Er waren veel vragen van de aanwezigen en er ontstond een leerzaam en informatief gesprek. Het was een inspirerende avond. Laten we vooral allemaal in beweging blijven!