Dementie

Tips voor mantelzorgers

Zorgen voor iemand met dementie is inspannend. Lichamelijk, psychisch en emotioneel. Het is niet altijd makkelijk om de zorg vol te houden.

Tip 1: Neem voldoende rust

Het is vermoeiend om te leven met dementie. Maar ook om te zorgen voor iemand met dementie. Mantelzorg is intensief, het vraagt tijd en energie. Voelt u zich moe? Neem dit serieus, voldoende rust is belangrijk. Dit geldt voor u én voor uw naaste met dementie. Plan elke dag wat rustmomenten en plan na een drukke dag enkele rustige dagen. Hier vindt u tips voor een goede nachtrust

Tip 2: Vraag op tijd hulp

Iemand met dementie heeft steeds meer zorg nodig. Het is niet vanzelfsprekend dat u dit allemaal zelf kunt geven als mantelzorger. Durf hulp te vragen. Bijvoorbeeld van iemand in uw omgeving, een andere vrijwilliger of een zorgprofessional zoals thuiszorg. Wees zo duidelijk en open mogelijk over wat u nodig heeft. Keten Dementie de Liemers heeft een formulier gemaakt waarmee u het netwerk van mensen met dementie gemakkelijk in kaart kunt brengen. U kunt dit formulier zelf gebruiken of samen met de casemanager dementie.Klik hier om het formulier te openen.

Tip 3:  Blijf leuke activiteiten doen

Leuke en ontspannen activiteiten zijn voor iedereen belangrijk. Misschien vindt u het lastig om daar tijd voor te nemen. Tóch is dat slim, om beter in balans te kunnen blijven. Het gaat om fijne activiteiten voor uzelf én om activiteiten samen met uw naaste. Deze laatste kunt u samen uitzoeken, passend bij wat uw naaste kan en graag wil. Meer informatie over activiteiten voor mensen met dementie

Tip 4: Bewaak uw grenzen

Wees zuinig op uzelf en voorkom overbelasting. Want bent u eenmaal overbelast? Dan is het heel moeilijk om nog te zorgen voor uw naaste met dementie. Wordt de zorg steeds intensiever en zwaarder? Bekijk en bespreek dan of u deze zorg nog wel kunt geven. Wees eerlijk naar uzelf. Bewaak uw grenzen goed en luister naar uw gevoelens. Staat u nog steeds achter de zorg die u biedt? Of moet er iets veranderen?

Tip 5: Onderhoud sociale contacten

Probeer regelmatig contact te houden met vrienden, familie of kennissen. Ook al heeft u misschien weinig tijd of zin. Zorg toch voor voldoende momenten waarop u elkaar kunt zien, bellen of mailen. De steun van anderen is hard nodig en het contact voorkomt dat u eenzaam wordt. Sociale contacten zijn belangrijk, juist ook in moeilijke tijden.

Tip 6: Maak een vaste dagindeling

Voor iemand met dementie is de wereld vaak onzeker en onoverzichtelijk. Structuur kan helpen, zoals een vaste dagindeling met terugkerende activiteiten. U kunt de activiteiten en tijdstippen bijvoorbeeld op een grote weekkalender of een planbord zetten. Dit geeft meer rust, ook voor u als mantelzorger.

Tip 7: Sluit aan bij de beleving van uw naaste

Iemand met dementie voelt zich vaak onzeker en vecht voor de eigen identiteit. Het wordt voor deze persoon steeds onduidelijker wie hij zelf is. Dat is erg moeilijk. Mensen met dementie hebben vaak behoefte aan herkenning, veiligheid en geborgenheid. Dit kunt u geven, door aansluiting te zoeken bij de belevingswereld van de persoon met dementie. Dat kan het leven voor beiden prettiger maken.

Tip 8: Geef ruimte aan emoties

Dementie betekent altijd verandering en verlies. Veel mantelzorgers ervaren dit als een rouwproces. Dat kan zwaar zijn. Ruimte geven aan uw emoties is belangrijk. U hoeft ze niet te verstoppen. Het is mooi als u ze kunt delen met anderen. Rouwen is een natuurlijk en gezond proces. Maar voelt u zich erg ongelukkig of weet u zich geen raad met uw emoties? Dan is het goed om professionele hulp in te schakelen.

Tip 9: Maak uw huis veilig

Een veilige woonomgeving geeft mensen met dementie meer rust en zelfvertrouwen. Het is ook goed voor uw eigen gemoedsrust. U kunt maatregelen nemen, die gevaarlijke situaties in huis voorkómen. Zoals goede verlichting, stevig meubilair en een slot op kastjes met gevaarlijke of brandbare stoffen. Meer informatie over Veiligheid in huis

Tip 10: Zoek contact met lotgenoten

Het kan prettig zijn om gevoelens en gedachten te delen met lotgenoten; mensen die in een vergelijkbare situatie zitten als u. Praten en het delen van ervaringen kan steun en opluchting geven. In veel plaatsen worden gespreksgroepen georganiseerd voor mantelzorgers van mensen met dementie, Het Alzheimercafe kan u ondersteunen hierbij. Dementie Online.

Tip 11: Maak gebruik van informatie over dementie en mantelzorg

Er is veel informatie beschikbaar over dementie en mantelzorg. Deze informatie kan u helpen om de zorg vol te houden. Het is handig om hier zoveel mogelijk gebruik van te maken. U vindt bijvoorbeeld informatie op websites zoals DementieOnline en Alzheimer Nederland, maar ook in Alzheimer Cafés

Tip 12: Vergoedingen mantelzorgondersteuning

Als mantelzorger is het belangrijk om te weten welke vergoedingen beschikbaar zijn voor de ondersteuning die u biedt. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over vergoedingen vanuit de basisverzekering, zoals psychologische hulp, en mogelijkheden vanuit aanvullende zorgverzekeringen, zoals vergoedingen voor tijdelijke vervangende zorg om mantelzorgers te ontlasten (respijtzorg). Daarnaast krijgt u inzicht in de hoogte van de vergoedingen bij uw eigen zorgverzekeraar.