Nieuws

20 mei 2023

Moeder is op haar plek en ik mag van meer vrijheid genieten

We bezoeken de Dagbesteding van Caleidoz in het centrum van Lobith. We praten met een mantelzorger die ons vertelt wat de Dagbesteding voor haar en haar moeder betekent.

Ze steekt direct van wal “Mijn moeder heeft het zo naar haar zin. Als dit er niet was geweest weet ik het niet”. Enthousiast gaat ze verder over de voordelen van de Dagbesteding, wat het met haar moeder en haar zelf doet maar ook welke emoties erbij komen kijken. We geven haar graag het woord:

“Mijn moeder bezoekt de Dagbesteding al enkele jaren. Na het overlijden van vader vond ze het moeilijk om alleen verder te gaan en had ze ook depressieve gevoelens. Ze was altijd behoorlijk op zichzelf en had daardoor niet veel sociale contacten. Ze praat veel maar durft weinig. Een grootschalige Bingo of hobbyclub zou niets voor haar zijn. Zo vond ze het ook moeilijk om naar de Dagbesteding te gaan. Maar omdat ze zich toch graag beter wilde voelen, heeft ze de stap gezet, mede op aanraden van externe hulp en mij als dochter.”

Loslaten

“Ook voor mij viel het eerst niet mee om moeder los te laten. Ik voelde me schuldig. Ook al stond ik er helemaal achter, ik wist niet precies wat ik kon verwachten. Al snel had ik er alle vertrouwen in. Dat kwam mede doordat ik merkte dat de medewerkers goed op moeder letten. En ze hielden mij steeds op de hoogte over hoe het met moeder gaat. Ik merk dat mensen hier heel erg zichzelf durven te zijn. Mensen worden door de Dagbesteding minder afhankelijk van hun ‘vaste’ mantelzorger, ze krijgen ook zelf een netwerk. Vaak kennen ze al mensen die naar de Dagbesteding gaan, vooral ook omdat het hier in een dorp zit. Moeder heeft nu haar eigen verhaal als ze thuis komt.”

Coronatijd

“En toen werd het coronatijd. De Dagbesteding zat zo’n twee maanden dicht. Toen merkten moeder en ik pas goed hoe belangrijk de Dagbesteding voor haar is. Ze zat niet lekker in haar vel. De medewerkers deden wat ze konden om de mensen te blijven betrekken. Zo werd moeder gebeld op de dagen dat ze gewoonlijk naar de Dagbesteding ging. Ze spaarde haar verhaal gewoon een beetje op voor die momenten. En de mensen gingen elkaar bellen. Er werden hele schema’s bijgehouden, zodat iedereen aan de beurt kwam. Zo hielden ze toch contact met elkaar. Ook kreeg moeder spullen om te gaan handwerken en ze ontdekte dat ze haken erg fijn vond. Vanaf dat moment ging het ook weer beter met haar. Wel was ze blij toen de Dagbesteding weer open ging! En ik ook, eerlijk gezegd.”

Activiteiten

“Over het scala aan activiteiten raakt de mantelzorger niet uitgepraat: “Mensen praten veel met elkaar, ze maken de mooiste kunstwerkjes, doen samen een quiz of ander spelletje. Ze zijn niet gewend om hobby’s te hebben. Ze werkten vroeger eigenlijk alleen maar. Daarom maken de mensen graag iets met een doel. Een aantal mensen heeft een hippe koffiehoek gemaakt door een oud kastje op te knappen. Er is een klusschuur met veel gereedschap voor bijvoorbeeld houtbewerking en er komt binnenkort een naaimachine voor wie daarop iets wil maken. En er wordt opvallend vaak geschilderd. Een bezoeker van 86 ontdekte op deze leeftijd pas dat hij daar veel gevoel voor heeft. Hij wist dat hij vroeger op school goed kon tekenen, maar had daar nooit iets mee gedaan. Een echt verborgen talent dus!

Hoewel mensen vanwege hun leeftijd motorisch minder mogelijkheden hebben, zorgen de medewerkers ervoor dat de activiteiten niet kinderachtig zijn. Dat is soms een zoektocht maar de voorbeelden laten zien dat het goed lukt.”

Advies mantelzorgers

We vroegen wat ze andere mantelzorgers zou willen meegeven. “Probeer het! Mensen hebben geen idee wat er speelt bij de Dagbesteding. Vandaar dat ik ook graag meewerk aan dit interview, om mijn ervaring te delen. Ik merk dat mensen gestimuleerd worden om dingen te doen, dat houdt ze scherp. Moeder raakt thuis sneller in de put, hier wordt ze ongemerkt opgepept. Het doel is dat ze samen een gezellige dag hebben. En als mantelzorger màg je blij zijn dat je weer eens tijd voor jezelf hebt. Je hoeft je echt niet schuldig te voelen. Ook al moet je daar aan wennen. Moeder is hier gewoon op haar plek, anders weet ik niet hoe het was gegaan…”

Foto: enkele van de mooie kunstwerkjes die zijn gemaakt door de bezoekers van de Dagbesteding.

Klik hier voor informatie over Daginvulling in de Liemers en meer ervaringsverhalen.