Nieuws

30 november 2023

José en Nova betekenen veel voor elkaar

José Rutten (71) komt twee dagen in de week naar Nova voor de dagbesteding. Ze vertelt graag over de activiteiten die zij doet en waarom ze daar zoveel plezier in heeft.

“De reden dat ik hier kom is dat ik een aantal operaties heb gehad. Omdat ik me niet altijd goed voelde vond ik het moeilijk om veel alleen te zijn. De huisarts adviseerde mij om bij Nova te gaan kijken. Na het eerste bezoek ging ik graag weer terug naar Nova. Ik heb er nooit spijt van gehad. Ik kon er de eerste tijd nog op de fiets naar toe. Nu word ik met een busje gehaald en gebracht door een vrijwilliger. Ik ben meestal te vinden in het ‘Atelier en de Houtwerkplaats’ ”

Samen boodschappen doen
“Alle deelnemers bij Nova eten tussen de middag een warme maaltijd. De boodschappen daarvoor worden vaak door de deelnemers zelf gedaan bij de plaatselijke winkeliers. Maar de groenten komen veelal uit de tuin bij de boerderij en de eieren van de eigen kippen.” Ze vertelt een leuke anekdote: “Laatst maakte iemand op de boerderij voor de deelnemers een boeren omelet. Daar gingen 37 eieren in. Dat konden de kippen niet helemaal aan.”

“Ik kook met liefde en plezier”
“Je mag bij Nova aangeven wat je leuk vindt om te doen. Mijn grote hobby is koken. Daarom mag ik, op de dagen dat ik naar Nova ga, altijd koken. In totaal voor ongeveer 20 deelnemers per keer. Deze week heb ik voor een groep Tagliatelle gekookt en een keer bami. Mensen reageren altijd enthousiast als ik voor ze gekookt heb. Het is heel dankbaar werk, ik kook met liefde en plezier. Andere deelnemers helpen met de voorbereiding en ze ruimen op. We werken heel fijn samen.”

Creatief bezig zijn of een praatje maken
“‘s Middags heb ik dan tijd om andere dingen te doen. Ik schilder of boetseer in het atelier. Zo heb ik mijn beide kinderen geschilderd en op een stuk hout een uil gebrand. Maar ik praat ook graag. Als ik zie dat iemand niet zo lekker in zijn hum is, ga ik er even bij zitten en praten we wat. Ik moet er dan wel voor waken dat ik de problemen van anderen niet mee naar huis neem en er zelf over ga piekeren. Ik ben soms net moeder Teresa.”

Het is mooi om te zien hoe Nova bijdraagt aan het welzijn van José en hoe zij op haar beurt waardevol is voor de andere deelnemers van de dagbesteding.

Kermis in Pannerden
“Ik ben geboren en getogen in Pannerden en ging elk jaar naar de schutterstent op de kermis. Ik ben zelfs eens schutterskoningin geworden! Dit jaar wilde ik eigenlijk niet gaan, dacht dat ik dat niet meer goed kon. Toch ging ik een kijkje nemen, het was op een dag dat ik niet bij Nova was. Toen ik daar aankwam was ik blij verrast dat er ook een groep deelnemers van Nova van de partij was. Ik ben direct bij hen gaan zitten, we hebben gezellig wat gedronken en heerlijk gedanst.”

Op onze vraag of er ook dingen zijn die José minder leuk vindt, zegt ze: “Niks, ik vind totaal niks vervelend. Op zondag denk ik altijd… morgen ga ik weer lekker naar Nova.”

Liemosa
Liemosa werkt nauw samen met de locaties voor dagactiviteiten in de Liemers zoals Nova. Dit doen we zodat mensen met geheugenproblemen hun leven zo veel mogelijk kunnen invullen zoals zij dat willen en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Nova levert hier een mooie bijdrage aan omdat zij de begeleiding afstemmen op de mogelijkheden van elke deelnemer aan de dagactiviteiten.

Foto boven: José (links) met vrijwilligster Rieky Hendriks in het atelier.

Klik hier voor informatie over Daginvulling in de Liemers en meer ervaringsverhalen.