Nieuws

24 januari 2024

“Het contact met elkaar vind ik het leukste, je maakt weer wat mee”

Trees Goedemondt (76) woont in Doesburg en komt twee keer per week naar Nova zorg en welzijn voor de dagbesteding. Na het overlijden van haar man raakte ze in een isolement. Ze dacht eraan om lid te worden van een club of vereniging om mensen te ontmoeten maar daar stond haar hoofd niet zo naar. De huisarts adviseerde haar om eens een kijkje te nemen bij Nova. In een open gesprek vertelt ze haar ervaringen.

Gezellige sfeer
“Toen ik voor het eerst in de “Actief”-groep kwam bij Nova, viel me de gezelligheid gelijk op. Ik vond het leuk dat het een gemengde groep was van mannen en vrouwen, allemaal ongeveer van mijn leeftijd. Het is een groep van maximaal 9 deelnemers. We werden aan elkaar voorgesteld en ik probeerde de namen te onthouden. Maar eerlijk gezegd, heb ik daar veel moeite mee. Nu heb ik de begeleidster gevraagd of ze de namen wil opschrijven. Dat deed ze en nu oefen ik ook thuis zodat ik binnenkort de namen kan onthouden.”

Weer een praatje maken
“Thuis praat ik soms met mijn zus of de buurvrouw, maar verder spreek ik niet zoveel mensen. Terwijl ik het wel heel fijn vind om te praten en verhalen of nieuwtjes uit te wisselen. Bij de dagbesteding beginnen we ‘s morgens met een kop koffie en hoor ik de ervaringen van de andere deelnemers. Dat vind ik leuk. We spelen een geheugenspelletje of gaan sjoelen en als het mooi weer is gaan we er samen op uit. De leiding waardeert het als we zelf met ideeën komen voor uitjes.”

Samen op pad
“Vandaag gaan we een lange wandeling maken. En vorige week zijn we naar het stadje Bronkhorst geweest. Daar heb ik echt van genoten! We bezochten een oude molen waar een gids enthousiast vertelde over de manier waarop het graan wordt gemalen. Daarna hebben we samen koffie gedronken in een restaurant. Ik woon al jaren in de Achterhoek maar was nog nooit in Bronkhorst geweest.“

Geen moment spijt
“Ik moest even over een drempel om naar de dagbesteding te gaan, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Het contact met elkaar vind ik het leukste. Je maakt weer wat mee. Je bent allemaal op leeftijd en weet dat iedereen zijn eigen leefpatroon heeft en dat respecteren we van elkaar.”

Liemosa werkt nauw samen met de locaties voor daginvulling in de Liemers zoals Nova. Dit doen we zodat mensen met geheugenproblemen hun leven zo veel mogelijk kunnen invullen zoals zij dat willen en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Nova levert hier een mooie bijdrage aan omdat zij de begeleiding afstemmen op de mogelijkheden van elke deelnemer aan de dagactiviteiten.

 

Klik hier voor informatie over Daginvulling in de Liemers en meer ervaringsverhalen.