In de Blijfwijk in Duiven draait het om één ding: een omgeving creëren waar mensen hun hele leven kunnen blijven wonen, ongeacht leeftijd en zorgvraag. Het is een wijk waar buren naar elkaar omkijken, iedereen meetelt, en verbinding centraal staat. Een mooi voorbeeld hiervan is de Eilandclub, een bewonersinitiatief dat zich richt op het organiseren van creatieve en verbindende activiteiten voor jong en oud.
We spreken met Remia (66) en Lucy (67), twee enthousiaste bestuursleden van de club. Ze vertellen met zichtbaar plezier over hun inzet en het succes van hun activiteiten.
Hoe het begon
De Eilandclub werd twee jaar geleden geïnitieerd door Remia. Lucy raakte betrokken nadat ze hielp bij enkele activiteiten en sloot zich al snel aan bij het bestuur. Inmiddels telt de club vier bestuursleden en maar liefst zeventien vrijwilligers.
Een belangrijk moment in hun korte bestaan was de Burendag eind vorig jaar, die onverwacht een groot succes werd. “We rekenden op honderd mensen, maar er kwamen er wel 500!”, vertelt Remia. “Er was een braderie met kinderactiviteiten zoals koekjes bakken, bloemschikken, een straattekenaar, graffiti workshops en gratis drankjes. Zelfs mensen van buiten de wijk kwamen erop af.” Het succes zorgde niet alleen voor veel positieve reacties, maar ook voor extra donaties van bezoekers naast de bestaande subsidies voor de Burendag.
Activiteiten voor jong én oud
De Eilandclub organiseert door het jaar heen uiteenlopende activiteiten die gericht zijn op ontmoeting en samenwerking. Lucy vertelt: “Ouderen haakten bijvoorbeeld smileys voor kinderen van de Avondvierdaagse. Dat leverde zoveel blije gezichten op aan beide kanten. En mensen konden anoniem bloemen laten bezorgen bij buurtgenoten, wat leidde tot mooie gesprekken en nieuwe contacten.”
Ook jongeren voelen zich actief betrokken. “Tieners van 14 jaar en ouder nodigden ouderen uit om samen wensen en ideeën te delen. Dat soort initiatieven brengt generaties dichter bij elkaar.”
Daarnaast zijn er wekelijks terugkerende activiteiten: een gezamenlijke warme maaltijd, bloemschikken, haken en breien, biljarten, en elke maand een koffiemoment in de WijKern, het gezellige buurtcentrum. Dit koffiemoment wordt georganiseerd door Santé Partners, waarmee de Eilandclub nauw samenwerkt. “We merken dat vrijwilligers sneller iets van de grond krijgen dan organisaties. Niet alleen is het werken met vrijwilligers laagdrempeliger, het kost ook minder geld,” legt Remia uit. Ze voegt eraan toe dat de Eilandclub graag wil samenwerken met organisaties op het gebied van wonen en zorg, welzijnsorganisatie Santé Partners, de gemeente Duiven en adviesorganisatie Proscoop.
Van netwerk naar gemeenschap
De achterliggende gedachte van al deze activiteiten is helder: bewoners met elkaar in contact brengen. “Door elkaar te leren kennen, ontstaat er vanzelf een netwerk,” zegt Remia. “Dat is nu al fijn, maar straks – als mensen ouder worden – wordt het essentieel. Dan is het prettig als je bekenden in de buurt hebt aan wie je hulp kunt vragen, of juist hulp kunt bieden.”
Daarom moedigt de Eilandclub mensen ook aan om na te denken over wat ze zélf kunnen bijdragen. “Veel mensen hebben meer in huis dan ze denken. We hopen de komende jaren mensen te laten ‘omdenken’: van afhankelijkheid naar kracht en mogelijkheden.”
Toekomstplannen
De Eilandclub is ontstaan vanuit de inwoners zelf, en dat blijft het uitgangspunt. Remia vertelt: “In het najaar organiseren we het ‘Luisteruurtje’, waar organisaties op het gebied van wonen en zorg in gesprek gaan met buurtbewoners. Het doel is dat mensen zich gezien voelen en de weg leren kennen.”
Ook wordt er gewerkt aan de opzet van zorgcirkels, kleine netwerken van mensen die extra naar elkaar omkijken. En als het lukt, komt er een online platform waar bewoners kunnen aangeven wat ze nodig hebben – én wat ze te bieden hebben. “Er is nu al iemand die zich heeft aangemeld om klusjes voor anderen te doen. Daar is veel behoefte aan.”
Met dit soort initiatieven bouwen Remia, Lucy en de andere vrijwilligers van de Eilandclub niet alleen aan een warmere wijk, maar ook aan een toekomst waarin mensen echt sámen leven.