Toos (75) en haar man Jan (77) wonen al 25 jaar in een prettige woning in de wijk Beinum in Doesburg. Het echtpaar heeft bewust keuzes gemaakt voor de toekomst en blijft actief en betrokken in de gemeenschap. Ze delen hun ervaringen over wonen, gezond blijven en de waarde van verbinding met anderen.
Wonen met oog op de toekomst
“Toen we deze woning kochten, hebben we er bewust over nagedacht hoe we hier zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen,” vertelt Toos. “We hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om alles gelijkvloers te maken. Er is inmiddels een sanitaire voorziening beneden, maar vooralsnog slapen we nog boven. Toch is het fijn om te weten dat we, mocht het nodig zijn, beneden een slaapkamer kunnen inrichten.”
De wijk Beinum biedt veel voorzieningen, zoals een centraal hart met een supermarkt en een sporthal. Toch maken de plannen om het hart te vernieuwen Toos wat ongerust. “Toen ik de maquette zag, vroeg ik meteen of er een ontmoetingsruimte gepland was. Dat was niet duidelijk. Voor ouderen is het belangrijk dat er een plek blijft waar je elkaar kunt ontmoeten,” benadrukt ze. “Ik heb dit ook aangekaart bij de wethouder en zelfs tijdens een wandeling met de burgemeester.”
Ze hoopt dat de nieuwe ontmoetingsruimte een plek wordt waar buurtbewoners samen activiteiten kunnen ondernemen. Denk aan gezellig een kop koffie drinken, samen de krant lezen, deelnemen aan gespreksgroepen, samen koken en eten, of gewoon een goed gesprek voeren. “Dat soort verbindingen maakt het wonen hier echt plezierig en zinvol.”
Fit en gezond blijven
Zowel Toos als Jan doen veel om vitaal te blijven. Toos begint haar dag met oefeningen die ze van de fysiotherapeut kreeg. Daarnaast laat ze regelmatig de hond van de buren uit. “De vraag is wie wie uitlaat,” zegt ze lachend, “maar we hebben er allebei baat bij.” Ook houdt ze van fietsen en wandelen. “Bewegen houdt me fit, zodat ik de dingen kan blijven doen die ik belangrijk vind.”
Jan heeft zijn eigen routine om gezond te blijven. Hij gaat wekelijks zwemmen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hoewel hij door gehoorproblemen geen orgel meer kan spelen — een passie die hij 65 jaar uitoefende — coördineert hij nu een groep organisten. “Zo blijf ik toch betrokken bij de muziek, ook al speel ik zelf niet meer,” vertelt hij nuchter. “Daarnaast taxeer ik postzegels en munten voor anderen. Ik verveel me geen moment.”
Omzien naar elkaar
Toos en Jan zijn nauw betrokken bij hun omgeving. Toos zet zich in als vrijwilliger bij ‘De Derde Verdieping’, in Arnhem, waar ze mensen helpt met levensvragen en zingeving. “In de gesprekken gaat het vooral om luisteren, zodat iemand zich gehoord en gekend voelt. Het biedt mensen de ruimte om hun verhaal te delen en zo nieuwe inzichten te krijgen in hun persoonlijke situatie.”
Het leven vieren
Naast het belang van beweging en sociale verbinding benadrukt Toos hoe belangrijk het is om het leven te vieren. Om de twee weken danst ze samen met anderen bij Dans als Meditatie. “Je bent even helemaal in het nu. Je laat alles van je afglijden, en de muziek brengt je via de beweging weer terug bij jezelf,” vertelt ze. “Het is een moment om stil te staan bij wat goed voelt en waar je van kunt genieten.”
Praat vandaag over morgen
Toos vertelt dat ze het boek “De eenzame eeuw” van Noreena Hertz heeft gelezen. “Daarin wordt uitgelegd hoe we als samenleving steeds meer op onszelf worden teruggeworpen. Als er straks minder zorg beschikbaar is, hebben we juist een netwerk nodig. We moeten over de drempel heen zodat we hulp durven te vragen. De eyeopener in het boek was dat als je op jezelf teruggeworpen wordt en weinig contacten met anderen onderhoudt, je de sociale vaardigheden verleert. Daar ben ik best van geschrokken.”
Geïnspireerd door dit inzicht besloot Toos in 2022 samen met een vriendin een dialooggroep op te richten voor de hele regio. Deze groep biedt iedereen de ruimte om persoonlijke diepgang te vinden in gesprekken. “Het draait erom dat je vertrouwen opbouwt door ruimte te geven aan het verhaal van de ander,” legt Toos uit. “Luisteren en open, belangstellende vragen stellen, in plaats van je eigen mening erdoorheen te drukken.” Met dit soort gesprekken kun je nu al nadenken over belangrijke vragen voor de toekomst.
Het verhaal van Toos en Jan laat zien hoe waardevol het is om tijdig stil te staan bij wat je later belangrijk vindt. Wie straks vol van het leven wil blijven genieten, praat vandaag over morgen. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of hoe je woning past bij je toekomst. Wat vind jij belangrijk voor later?
Begin op tijd het gesprek. Gebruik de gesprekskaarten en praat vandaag over morgen. Kijk op liemosa.nl/overmorgen.