Henk (80) en Thea (80) wonen al ruim 45 jaar in hun woning in een gezellige buurt met gelijkgestemde buren. Met twee kinderen die inmiddels het huis uit zijn, hebben ze samen met de buurt een omgeving gecreëerd die hen helpt zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.
Een buurt die samenwerkt
Henk en Thea wonen in Zevenaar in een wijk waar de huizen in de jaren zeventig gelijktijdig zijn opgeleverd. “Je kent elkaar hier al zo lang,” vertelt Henk. “Vroeger zagen de vrouwen elkaar op verjaardagen of bij de koffie, maar toen de mannen met pensioen gingen, kwam het idee op om elke paar maanden een buurtborrel te organiseren. Zo konden ook wij elkaar beter leren kennen.”
De borrels groeiden al snel uit tot meer dan alleen gezelligheid. “Tijdens deze bijeenkomsten bespreken we ook praktische zaken, zoals onderhoud aan onze huizen,” legt Henk uit. “We hebben bijvoorbeeld samen dakgoten en dakkapellen laten vernieuwen, dubbel glas laten zetten en onze schoorstenen tijdig laten repareren zodat we konden voorkomen dat ze gingen lekken.” Ook voor een glazenwasser hebben we gezamenlijk offertes aangevraagd. Hoewel je alles individueel kunt regelen, is het samen vaak eenvoudiger en voordeliger.”
Naast grote klussen is er ook ruimte voor kleine, maar belangrijke vormen van burenhulp. “Als iemand ziek is, zorgen we voor boodschappen, en zware containers aan de weg zetten doen we ook voor elkaar. Er is een groepsapp voor praktische hulp. Het zijn vaak alledaagse dingen, maar die maken een groot verschil.”
Gezond en fit blijven
Hoewel Henk en Thea wat ouder worden, blijven ze beiden actief. Henk tennist twee keer per week met leeftijdsgenoten. “Niet meer in competitieverband, maar gewoon recreatief. Na afloop drinken we samen koffie en praten we wat bij. En ik ben vrijwilliger op de tennisclub en doe dan het baanonderhoud” Daarnaast doet Henk dagelijks oefeningen. “Beweging is belangrijk. Of het nu om klussen in huis of de tuin onderhouden gaat, ik blijf bezig.”
Thea heeft meer fysieke beperkingen, maar blijft zo actief mogelijk. “Ik wandel dagelijks met mijn rollator. Soms maken we een uitstapje naar een park waar ik rustig kan lopen en genieten.” Daarnaast gaat ze naar de fysiotherapeut voor bewegingsoefeningen. “Het helpt me mobiel te blijven en ik voel me er beter door. En mentaal blijf ik actief omdat ik veel en graag lees.”
Wonen met een plan voor de toekomst
Henk en Thea hebben hun woning ingericht met het oog op de toekomst. “Jaren geleden hebben we onze tuin onderhoudsvriendelijk gemaakt,” vertelt Henk. “Nu hebben we nauwelijks werk aan het groen.”
Ze hebben ook ervaring met tijdelijke aanpassingen. “Toen Thea een knieoperatie had, hebben we particulier een traplift gehuurd. Dat werkte perfect,” vertelt Henk. “Als traplopen in de toekomst lastig wordt, zullen we waarschijnlijk opnieuw een traplift overwegen. Een bed in de woonkamer zien we als laatste optie.”
Omzien naar elkaar
De buurt betekent meer dan praktische hulp; er is ook een sterke sociale band. “Onze negentigjarige buurvrouw wil beslist niet verhuizen,” vertelt Henk. “En dat is ook niet nodig dankzij de hulp van de buurt.” Nieuwe, jongere bewoners hebben zich ook aangesloten bij de buurtborrels, waardoor de gemeenschap levendig blijft.
Voor Thea, bij wie Alzheimer is vastgesteld, biedt de steun van Henk en de buren veel zekerheid. “Ik kan nog veel zelf, zoals in de winkel mijn eigen kleding uitzoeken, dat vind ik belangrijk,” zegt ze. “Maar Henk helpt me waar nodig. Hij doet nu meer in huis dan vroeger, zoals koken, wassen en schoonmaken.”
Praat vandaag over morgen
Henk en Thea benadrukken hoe belangrijk het is om tijdig over de toekomst na te denken. “We willen hier blijven wonen zolang het kan,” zegt Henk beslist. “Met de steun van de buurt, onze kinderen en door gezond te blijven, lukt dat nu goed.”
Wie straks vol van het leven wil blijven genieten, praat vandaag over morgen. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of hoe je woning past bij je toekomst. Wat vind jij belangrijk voor later?
Begin op tijd het gesprek. Gebruik de gesprekskaarten en praat vandaag over morgen. Kijk op liemosa.nl/overmorgen.