Nieuws

17 september 2024

Mevrouw Scholtens: “Een praatje maken is echt mijn ding”

Tijdens ons bezoek aan de Thuiskamer in Zevenaar ontmoeten we de tachtigjarige mevrouw Scholtens, die hier wekelijks komt. We zijn benieuwd naar haar ervaring.

De Thuiskamer, gevestigd in De Hooge Bongert, is drie dagen per week open voor bezoekers. Iedereen is welkom om deel te nemen aan verschillende activiteiten, een warme maaltijd te genieten en gezelligheid op te zoeken.

Anderen ontmoeten
Mevrouw Scholtens vertelt hoe zij bij de Thuiskamer terechtkwam. “Na het overlijden van mijn man ging ik veel op pad. Ik vind het heerlijk om musea te bezoeken en ben zeer geïnteresseerd in geschiedenis, kunst en cultuur. Ik reisde graag met de trein. Maar op een gegeven moment lukte het zelfstandig reizen niet meer. Ik zat meer thuis en merkte dat ik daardoor pas aan de rouwverwerking toekwam. Een sociaal werker van Caleidoz kwam bij me langs en vroeg of ik eens een kijkje wilde komen nemen in de Thuiskamer omdat ik opeens zoveel alleen thuis was. Ik had er nog nooit van gehoord, maar toen ik er eenmaal was geweest vond ik het geweldig. Ze halen me op met een busje en brengen me weer thuis. Het is heerlijk om hier te zijn, samen een warme maaltijd te eten en mee te doen aan verschillende activiteiten, al hoef je dat niet te doen. Laatst voelde ik me niet zo goed en bij elke lieve opmerking moest ik huilen. Toen ik vroeg of ik naar huis mocht om wat tot rust te komen, kreeg ik meteen een arm om me heen en werd het geregeld. Ik vind het vooral heel fijn om met andere bezoekers te praten, dat vindt men prima. Alleen als er Rummicub gespeeld wordt, help ik even mee, maar het ontmoeten van de anderen staat voor mij voorop. Een praatje maken is echt mijn ding.”

Kleiner wonen
“Wanneer we haar naar haar achtergrond vragen, wil ze eerst iets kwijt: “Ik woon in een heel fijn, maar groot huis. De vijf slaapkamers heb ik echt niet meer nodig. Hoewel ik er nog prima kan wonen, voel ik me soms bezwaard dat ik mijn huis niet vrijmaak voor een groot gezin. Het probleem is echter dat er geen kleine woningen beschikbaar zijn in het centrum van Zevenaar. Daar zou eigenlijk iets aan gedaan moeten worden.”

Fijne herinneringen
Daarna vertelt ze graag over haar leven;  ze raakt niet uitgepraat: “Mijn ouders hadden een bakkerij, waar ik ben opgegroeid en heb geleerd hoe je met mensen omgaat. Een belangrijke regel is: ‘een beetje vriendelijkheid kost niets’, en dat heb ik mijn kinderen ook geleerd. Na mijn opleiding ging ik anderhalf jaar op de Holland-Amerika Lijn werken. Er waren destijds alleen studenten aan boord en mijn taak was het schoonmaken. Dat werk gaf me de kans om de wereld te zien en ik had de vrijheid om de plaatsen die we aanmeerden te bezoeken. Ik heb er enorm van genoten en kijk met veel plezier terug op een prachtig leven.”

Liemosa werkt nauw samen met de locaties voor daginvulling in de Liemers zoals de Thuiskamers van Caleidoz. Dit doen we zodat inwoners hun leven zo veel mogelijk kunnen invullen zoals zij dat willen en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Caleidoz levert hier een mooie bijdrage aan omdat zij de begeleiding afstemmen op de mogelijkheden van elke deelnemer aan de dagactiviteiten.

Klik hier voor het ervaringsverhaal van mevrouw Hermsen bij de Thuiskamer.

Op de foto: mevrouw Hermsen en mevrouw Scholtens (rechts), samen bij de Thuiskamer: