Nieuws

27 mei 2023

“Ik kom morgen zeker weer terug”

Monique Grob is eigenaar van Dagbeleving ‘t Buurthuis in Pannerden. Nadat ze jarenlang in de zorg heeft gewerkt, is ze begin 2020 met de Dagbeleving gestart. We zijn benieuwd naar haar ervaring en gaan daarvoor in gesprek met Monique.

Huiselijke sfeer

Monique geeft aan dat ze een huiselijke sfeer heel belangrijk vindt. Ze noemt het een ‘verlengde van thuis’. Een plek waar mensen zich op hun gemak voelen en waar heel goed gekeken wordt wat hun behoefte is. Ze zegt daarover: “Daarom noemen we het ook Dagbeleving. En de bezoekers zijn onze gasten.”

Een eerste bezoek

“Als mensen voor het eerst bij ons komen, begeleiden we dat zorgvuldig. Soms is deze stap echter nog te groot, dan is het ook mogelijk dat we eerst een vertrouwensband opbouwen, door onze gast thuis te begeleiden. Vanuit de vertrouwensband proberen we dan uiteindelijk de gast op onze Dagbeleving te verwelkomen.

Wanneer de stap naar ons dan is gezet is het ongelofelijk hoeveel connectie er blijkt te zijn tussen onze gasten. Zo zijn er twee gasten die er door gesprekken achter zijn gekomen dat ze samen op de Mulo hebben gezeten in Zevenaar. Ook hebben we gasten die hetzelfde beroep hebben uitgeoefend, dit schept dan weer een band. Gisteren kwam er een nieuwe gast die wegging met de woorden: Ik had niet gedacht dat het zo leuk zou zijn, ik kom zeker weer terug! Dat doet je dan goed.”

Mantelzorgers

“We vinden het belangrijk om ook oog te hebben voor de mantelzorgers. We hebben regelmatig contact om te vertellen hoe het met hun naaste gaat maar vragen ook hoe het met hen gaat bijvoorbeeld hoe ze het ervaren dat ze opeens alleen thuis zijn, wat doet dat met hen. Je zou denken dat mensen die extra tijd wel fijn vinden maar mantelzorgers hebben daar soms ook veel moeite mee. Elke dag houden we hen op de hoogte met behulp van een “dagverslag”, hierin schrijven we wat hun naaste heeft gedaan en hoe het ging. Dit zorgt ervoor dat men samen de dag nog eens kan doornemen en het kan als geheugensteuntje werken tijdens het gesprek.

Een dag bij de Dagbeleving?

Monique: “De groepen zijn klein, ze bestaan uit 7 of maximaal 8 gasten. We laten de dag leiden naar de behoefte van onze gast. Soms hebben we dan hele serieuze gesprekken, bijvoorbeeld over het verlies van een dierbare of wat het betekent dat men niet meer kan autorijden. Ook maken we bespreekbaar wat het betekent dat je dingen vergeet. De gesprekken zijn respectvol en we maken gebruik van humor. Dat relativeert.”

Activiteiten

Over het algemeen hebben onze gasten niet zoveel met spelletjes doen, al is dat natuurlijk wel mogelijk. Zo maken we gebruik van reminiscentie d.w.z.het bewust ophalen van herinneringen met behulp van foto’s, muziek of het stellen van vragen over vroeger.

Ook hebben we een ‘dobbel-fit-spel’, daarmee krijgen we de gasten in beweging. Aan de dobbelsteen zijn (beweeg)opdrachten verbonden. Verder gaan we er samen veel op uit. We wandelen door Pannerden, gaan naar de dierenweide of naar de beweegtuin van woonzorgcentrum De Pannerd.  We hebben een heerlijke binnentuin waar de gasten kunnen zitten. Elke dag koken we een gezonde maaltijd met verse groenten. Wie dat kan en wil, helpt daarbij. Gasten schillen aardappels of helpen de boontjes te doppen. Na het eten is er een rustmoment. De een vindt het fijn om naar een muziekje te luisteren, de ander puzzelt of doet een dutje. Ons motto is: iedereen een uitdagende dag bieden.”

Huiselijkheid voorop

“We zijn in 2020 gestart met de Dagbeleving. Door corona was het een bijzonder moment om te starten. Onze gasten komen niet alleen uit Pannerden maar uit de hele regio. We hebben ook gasten uit Doesburg, Duiven, Lobith, Tolkamer, Westervoort en Zevenaar.  Mensen denken vaak dat ik hier op de Dagbeleving woon, dat ze bij mij op bezoek zijn. Dan leg ik uit dat het niet het geval is. Toch blijven ze dat gevoel houden. Dat zegt toch iets over de huiselijkheid en dat zie ik dan als compliment.”

Foto: Monique met een van de bewoners “Even uitrusten in de beweegtuin”.

Klik hier voor informatie over Daginvulling in de Liemers en meer ervaringsverhalen.